+36 70 272 0997

Magyarország autói sajnos katasztrófális állapotban vannak

Több ezer autótisztításon vagyunk túl itt a Spirit-nél, és láttuk, mit tesz az autókkal, ha néhány alapvető dolgot nem teszel meg

Több ezer autótisztításon vagyunk túl itt a Spirit-nél, és láttuk, mit tesz az autókkal, ha néhány alapvető dolgot nem teszel meg

Ezek látjuk nap mint nap:

 • Autók, amiket a tulajdonosa szégyell mások előtt.
 • Iszonyatos szagok, amiben nem tudsz megmaradni.
 • Sár, por, foltok, amiben nem akarsz tovább ülni.
 • Kismamák, akik féltik az újszülött gyermeküket a fertőzésektől.

Az autókozmetikus azért dolgozik, hogy segítsen neked, de ha nem figyelsz néhány apróságra, akkor vagyonokat fogsz fizetni. Vagy marad a retkes autó.

Ha betartasz néhány alapvető szabályt, akkor…

 • az autód sokkal jobban tartja az értékét (Tudod mennyivel kerül kevesebbe egy retkes autó egy tisztához képest? Segítek: százezrekkel.
 • sokkal tovább marad szép az autód külseje és belseje (Igen, Magyarországon a szomszéd egyből azt fogja hinni, hogy Te vagy a Rockefeller csak azért, mert mindig tiszta az autód.),
 • könnyebb újra tisztává varázsolni,
 • és a lényeg: SOKKAL JOBBAN érzed magad benne!

Lássuk, mik a legfontosabb pofonegyszerű húzások, amitől az autód csúcsállapotban tartható. (Nyugi, nem ez a világ 9. csodája. Csak a mindennapi gyakorlat az, ami alapján tudjuk, hogy ezekre kell koncentrálnod.)

1. Használj csomagtartó-tálcát és gumiszőnyeget!

Ez nyilván nem meglepő. A legtöbb szennyeződést a lábunkkal visszük be az autónkba. Teljesen mindegy, hogy a betonról szállsz be egy papuccsal, vagy az erdőből egy bakanccsal. A mocsok megy veled.

Nem az a kérdés, hogy kint tudod-e tartani a koszt (nem tudod). Hanem az, hogy mennyire könnyen tudod eltüntetni majd onnan.

A szövetszőnyegek a lábtérben lehetnek puhák vagy szépek. De nem lehet őket jól tisztítani egy idő után! Ha úgy vezetsz 10 000 km-t a szövetszőnyeggel, hogy nem véded, akkor egy rendkívül technológia-igényes folyamat, mire az összes szennyeződést kiemeled belőle.

Ezzel szemben egy gumiszőnyeg tisztítása még olajfoltokkal és gyantával együtt is sokkal rövidebb.

Ha lehet, akkor válassz olyan gumiszőnyeget, ami nem négyzetrácsos mintázatú. Egy olyan szőnyegszett, amin könnyen tisztítható mintázat van, csupán 2-3 ezer forinttal drágább a hagyományos “kockás” szőnyegeknél. Válassz olyan formájú szőnyeget, ami a Te autódba passzol (ezt nevezik “méretpontosnak”).

Ma már magyar webshopok is árulnak ilyet szinte minden autótípushoz.

Ne feledkezz meg a csomagtartóról sem! (Erről még lesz szó később.) Oda is érdemes tálcát vagy erős nejlon takarót tenni.

2. Legyenek szabályaid, és tartsd be Te is!

Nagyon sok kisgyerekes anyuka és apuka jár nálunk, akik azzal magyarázzák a hátsó ülések szörnyű állapotát, hogy kisgyerekük van, aki összerugdossa, összekeni a kárpitokat.

Valami egészen megdöbbentő ellentmondást találtunk az autókban (valójában logikus). Kivétel nélkül: ha a hátsó ülésnél kosz van, akkor az első üléseknél pont ugyanaz vagy még rosszabb a helyzet.

Nem furcsa ez? Hiszen elől nem ülhet a gyerek. A helyzet az, hogy ez nem meglepő. A gyerek pont úgy fog viselkedni a kocsiban, ahogy a szülő hagyja, engedi és mutatja.

A párhuzam mindenhol ott van. Alkosd meg a szabályokat eszerint:

 • Szabad enni az autódban? Ha igen, hogyan?
 • Szabad inni az autódban? Ha igen, hogyan?
 • Mit szállítasz az autóddal és mit nem?
 • Milyen cipővel szabad beszállni és milyennel nem?
 • Mit szabad csinálni utazás közben, és mit nem?

Az nem elég, hogy a szabályokat másoknak elmondod! Be kell tartanod. Ha Te megszeged a szabályt, akkor a gyereked és a kutyád lesz az első, aki követ Téged (utána jön a házastársad és a barátaid).

3. Pakold ki az autódat rendszeresen!

Bárcsak sokkal korábban is megtettem volna ezt!

Ha bizonyos időközönként fogod magad, és mindent kipakolsz az autódból, akkor a következőkre fogsz rájönni:

 • “Fél éve kerestem ezt a kulcsot!”
 • “Jééé, ilyen rekesz is létezik?!”
 • “Te jó ég! Két éve lejárt az elsősegély csomagom?”
 • “Ja, hogy itt van az izzókészlet!”
 • “Milyen pótkerék? Ba***** ez a pók k**** nagy!” (Ja, igen. Létezik egy “autópók” nevű faj. 4-5 is lakik az autódban, de sosem látod őket. Csak az autókozmetikában kényszerülnek előmászni.)

Ha rendszeresen kipakolsz (kb. 2-3 havonta), akkor nem fogsz egy csomó hülyeséget felhalmozni az autódban, mint pl. blokkok, parkoló cetlik, régi CD-k (hallgat még valaki CD-t?!), kiszedett alkatrészek…

Meg leginkább rájössz, hogy mit nem szoktál kitakarítani.

4. Töröld le egyből!

Ha bármilyen komolyabb kosz kerül az autódba, akkor cselekedj minél előbb! Nem azt mondom, hogy ugorj az első porszemre. De ha tényleg sikerült durván összesározni a padlót, akkor száradás után mielőbb porszívózz egyet (ha otthon nem tudod megoldani, akkor egy benzinkúton vagy önkiszolgáló autómosóban párszáz forintért megy a szippantás). 

A műanyag és üvegfelületek kedvéért tarts egy mikroszálas törlőkendőt az autódban (nekem pont elfért, amikor kipakoltam a régi CD-ket), amivel kifolyt üdítő, víz, sár nagy részét felitathatod. Még akár a szövetekről is.

Hidd el, megéri. Vannak olyan szennyeződések (pl. ételmaradványok), amiket 2 nap után már sokkal nehezebb eltüntetni.

(Nem fogod tudni megoldani ipari megoldások és szakértelem nélkül… igen, tudom, a wenis mindenre jó. Kéthetente jön hozzánk egy családanya, hogy ki tudnánk-e szedni a wenissel keveredett csokoládés kakit a hátsó üléséről…)

5. Csak biztonságosan szállíts!

Teljesen triviálisnak tűnik, igaz?

Na akkor elmondok egy mesét, ami nem is olyan régen történt. Megkeresett egy ismerős anyuka, akinek egy 7 személyes egyterű autója van. Kérte, hogy segítsünk a festékszagot eltüntetni az autóból, mivel egy hete kifolyt. Amikor ez történt, akkor az apa vezetett, az anyuka pedig a kicsivel ültek a hátsó ülésen.

Épp előtte vették meg az 5 literes, fémdobozos lazúrfestéket az ismerősüknek, és már utaztak is vele haza. Egyszer csak finom pukkanás hallatszott hátulról. Pár perc múlva az anyuka a hátsó ülésen sírva fakadt amikor látta, hogy a hátsó rész aljzatkárpitját elönti a barna festék.

Az autót elhozták hozzánk, de bármilyen kísérlet hiábavaló volt… Egy hét alatt a festék a szövetekbe 4-5 mm mélyen beszivárgott és elkezdett megkötni. A kárpitokat ki kellett dobni, és újakat gyártatni a helyükre.

A szomorú történet tanulsága: szállíts mindent úgy, hogy baleset esetén se tegye tönkre az autódat.

Mit jelent ez?

 • A papírpoharas kávédat tedd a pohártartóba stabil helyre! (Amikor kiszállsz, dobd ki a poharat! Ha igazán tudatos vagy, akkor műanyagpoharat viszel, amit többször tudsz használni.)
 • Ha folyadékot szállítasz, akkor az legyen lezárt dobozban vagy palackban. Ezenkívül mindig legyen kármentőd: tedd a lezárt flakont egy nejlonzsákba, dobozba vagy tálcára. Ha mégis kifolyik a tartalom. akkor se okozzon gondot.
 • Az állatnak a hordozóban kell utaznia! Mérettől függetlenül minden kutyának, macskának, kígyónak, madárnak és madárpóknak kell lennie hordozó eszközének. Mindegy milyen méretű. Válassz szállító eszközt, tedd a csomagtartóba vagy hátsó ülésre, és nem lesz gondod a szőrökkel. (A rövidszörű kutyák szőre egy év alatt annyira be tud épülni az autó szöveteibe, hogy legfeljebb 98%-os tisztítási hatékonysággal lehet őket eltávolítani.

Profi tipp: mindegy mi teszel az autódba, azt tedd előre bekészített ládákba. A legjobb az ipari raktárakban is alkalmazott strapabíró hordozóláda.

+1 Tervezd az autótisztítást!

A folyamatosan tiszta autó titka a rendszeres tisztítás és ápolás. A rendszeres pedig azt jelenti, hogy egy adott tisztítást azonos időközönként elvégzel.

A rendszereség eredménye a tartósan szép autó.

Erre jó példa a következő rendszer:

 • Minden héten pénteken munka után beugrasz, és 10 perc alatt lemosod vagy lemosatod a külsejét. (Az önkiszolgáló autómosóknál lágyvíz van a rendszerben, így nem marad vízköves az autó. A kefés “mosóutcákat” kerüld el messziről, ha szép fényezést akarsz!)
 • Ezután otthon vagy a benzinkúton átporszívózod a padlót és az üléseket.
 • Havonta egyszer áttörlöd egy nedves kendővel a belső műanyag felületeket és az üvegeket. (Semmi bonyolult és drága vegyszer! Egy egyszerű alkoholos üvegtisztító bőven megteszi.)

Ezzel még nem váltod meg a világot, de gyakorlatilag már megelőzted, hogy egy év után úgy nézzen ki az autód, mint a csatatér.

Ez nem megy ad hoc módon. Tervezd meg, rendszeresítsd, írd be a naptáradba, és csináld is meg!

Jelentkezz be állapotfelmérésre!

Az autóesztétikai szakértő (vagy jobban ismert nevén az autókozmetikus) az autód fogorvosa. Ha bejelentkezel hozzá, akkor felállít neked egy diagnózist az autódról.

Alaposan átnézi az autód külsejét, belsejét, és el tudja mondani neked, hogy mire van szüksége az autódnak ahhoz, hogy tiszta és ápolt legyen.

Ha igazán jó állapotú az autód műszakilag, akkor még arra is van esély, hogy képes az autódból teljesen újat vagy újszerűt varázsolni.

Azt is meg tudja mondani, hogy hogyan érdemes tervezned az autótisztításokat a Te vezetési stílusodhoz és életmódodhoz illeszkedően. 

Egy ilyen állapotfelmérés most még ingyenes a legtöbb autókozmetikánál, így nyugodtan rákérdezhetsz, hogy ezt meg tudják-e csinálni. Vigyázz, ahol nem tudnak állapotfelmérést végezni, értetlenül állnak előtted, és nem tudnak konkrét javaslatot tenni, hogy milyen tisztításra van szükséged, ott bizony kóklerek vannak.

Köszönj el, és keress egy másik helyet!

Ne feledd, az autód állapota rajtad múlik!

Tőled függ, hogy

 • mennyire érzed magad benne kényelmesen,
 • mennyire érzed biztonságban a családod a fertőzésekkel szemben, és
 • mennyire leszel büszke az autódra. 

Kezd a végén, és kérj időpontot állapotfelmérésre nálunk!