+36 70 272 0997

Rengetegen szembesülnek a vízköves autó problémájával

Ha nem látsz ki rendesen az üvegeken, és apró foltok vannak a karosszérián mosás után is, valószínűleg Te is ezzel a problémával állsz szemben

Mielőtt házi praktikákkal próbálnád megoldani, olvasd el a cikkünket

Mielőtt házi praktikákkal próbálnád megoldani, olvasd el a cikkünket

Mi az a vízkő?

vízben rengeteg oldott ásványi elem található, amely nem csak otthonunk csap telepéin, de bizony az autónk fényezésén is képes kirakódni. A legtöbben csak a kalciumot ismerik, ezért úgy gondolják, hogy egy vízlágyító mindenre megoldás, de rengeteg egyéb ásványi elem is található a vízben, amit egy hagyományos gyantatöltetes vízlágyító nem távolít el a vízből. 

Hogyan előzzük meg a vízkő lerakódását?

Ha otthon szeretsz autót mosni, mindenféle képen előzd meg a vízkő lerakódását. Ehhez annyit kell tenned, hogy soha ne felhevült, forró karosszérián dolgozz, és ne tűző napon, ugyanis olyankor percek alatt kirakódik a vízkő a felületre, ráadásul nagyon erősen kötődik a felülethez. Ha megfelelő körülmények között mostok autót, akkor nagyon fontos, a mosás után az alapos szárazolás.

Egy jó minőségű autószárító törölköző segítségével csíkmentesen megszáríthatod az autót, így a vízkőnek nem lesz lehetősége lerakódni a karrosszériára.

Ha már vízköves az autód, ilyen lehetőségeid vannak:

Kémiai vízkőeltávolítás

Ha már a vízkő problémád kialakult, és a mosással nem tűnnek el a vízkőfoltok, akkor speciális tisztítószereket kell alkalmazni. A háztartásban található vízkőoldók nagy része erősen savas kémhatású, így azt karosszérián való alkalmazásra nem ajánljuk.

Először tegyünk egy próbát savas előmosóval és enyhén savas autósamponnal, ami a védőbevonatok mélytisztítására lett kifejlesztve, de nagyon hatékony a kirakódott ásványi anyagok eltávolításában.

Ha szerencsénk van, akkor egy alapos savas kémhatású mosás után a vízkőfoltok eltűnnek. Megijedni nem kell abban az esetben, amennyiben professzionális terméket használsz, mert ezek nem annyira savas készítmények, hogy kárt tegyenek bármiben is, illetve összetételük nagyban eltér a hagyományos vízkőoldótól. 

Ha a fent említett megoldással nem tudtad a vízkövet eltávolítani, akkor erősebb, kimondottan erre a célra kifejlesztett tisztítószert kell bevetnünk. Alkalmazását szintén lehűlt karrosszérián kell elvégezni, majd a használata után alaposan leöblíteni és megszárítani az autót. Valószínűleg ez a szer megoldja a problémádat, de ha több éves vízkőről van szó, akkor lehet fizikai eltávolításra lesz szükség.

Fizikai vízkőeltávolítás

Ha a kémia eltávolítás a szennyeződés mértéke és túlzott beleégése miatt nem lehetséges, akkor fizikai úton kell eltávolítani. Az egyik ilyen megoldás az autókozmetikai gyurma használata, de csak abban az esetben, ha utána polírozni fogod az autót, ugyanis a gyurmázás minden esetben karcokat okoz az autód felületén.

A polírozás már önmagában is képes eltávolítani a vízkövet a karosszériáról. A gép polírozás a leghatékonyabb, erre a célra már viszonylag olcsón beszerezhető polír pasztákkal és az útmutatás betartásával kezdő kézben is biztonságos, de akár egy közepes polírpasztával és közepes polírozó korong segítségével kézzel is elvégezhető a vízkő eltávolító polírozás folyamata.

Ha sikeresen megoldottad a problémát, legközelebb gondoskodj róla, hogy ne forduljon elő többet.

Ha van rá lehetőséged, autómosás után használj professzionális terméket, amivel nem csak fényesebbé és vízlepergetővé teszed az autód, de a szárazolás utáni apró ásványi foltokat is eltávolítod az autódról, valamint soha ne moss autót tűző napon, felhevült karosszériával és minden esetben alaposan töröld át autószárító törölközővel.